Hälften av svenskarna uppger att de kollar jobbmejlen på semestern och vår närvaro på sociala medier ökar under semestern med ett par timmar. Men det kan komma att ändras då digital detox har blivit en allt starkare trend bland semesterfirare. Här får du lite tips och idéer till hur en digital detox går till och hur du ger hjärnan en chans att vila upp sig ordentligt och få mer energi till tankar och relationer.
Vad är det då som är bra med en digital detox?
Hjälp hjärnan att hitta nya banor
Utan ständiga digitala intryck ger du hjärnan en chans att omsätta semesterlugnet till bra idéer. När de inte utsätts för konstant stimulering kan våra hjärnor börja sortera och prioritera bland all information och intryck vi tar. Det är då hjärnan kan hitta nya kopplingar och tankebanor som resulterar i små och stora idéer.
Koppla från och koppla av
Studier visar att minskat mobilanvändande kan sänka kroppens kortisolnivåer. Kortisol är ett stresshormon som i sig inte är dåligt. Det hjälper oss hantera svåra situationer och ökar även vid positiva stressfaktorer som till exempel när du blir förälskad. Däremot kan höjda kortisolnivåer under en längre period exempelvis försämra vårt immunförsvar.
Få tid till dem du verkligen bryr dig om
Ibland kan det bästa vara att bara vara med varandra, utan distraktioner eller avbrott. Det är stunderna tillsammans som ofta blir det bästa du får med dig hem från semestern.

Digital detox handlar inte om att t ex inte använda mobilen för att ta härliga semesterbilder, snarare handlar det om att hjälpa dig att verkligen njuta av ögonblicken du fångar på bild.
Tips på hur du gör en digital detox
Det viktigaste att komma ihåg ifall du vill göra en digital detox är att du gör det för dig själv och ingen annan. Om du tycker det känns bäst att helt sluta med mobilen ska du göra det men du ska absolut inte förbjuda dig själv från något du tycker är roligt. Poängen är till exempel inte att alltid avskärma sig helt och sedan känna dig tvungen att ägna timmar åt att ta igen allt när du kommit hem.
Digital detox ska vara en chans för dig att ta vara på de stunder du kanske missar när du ägnar dig åt slösurfning.
Sätt upp ett mål
Utvärdera vad du vill få ut av en digital detox på semestern och var ärlig mot dig själv. Ger verkligen flera kollar på instagram den där extra dopaminkicken? Skulle det räcka med att kolla sociala medier en gång om dagen?
Skriv en lista på vad du tycker är viktigt och välj bort så mycket du kan. Målet är inte att förbjuda all underhållning utan ge dig tid att njuta av här och nu.
Före avresa
Redan innan semestern börjar kan du börja utmana dig själv. Brukar mobilen få följa med ända fram till nattduksbordet kan du köpa en väckarklocka. Utan det blåa ljuset från mobilen när du kollar en sista gång kommer du dessutom snabbare komma ner i djupsömn. Det blåa ljuset från mobilen påverkar nämligen hjärnan på samma sätt som dagsljus.
Ställ in stör ej-läge på kvällen som bara släpper igenom godkända kontakter. Om du kan, ta bort möjligheten att kolla jobbmejlen när du väl lämnat kontoret och stängt av datorn.
En riktig utmaning kan vara att du före avresan avinstallerar alla sociala medier-appar. Du kommer inte behöva tänka på vem som umgås med vem medan du är borta eller vad senaste nyheten är medan du är ledig. Dessutom rekommenderar polisen att du undviker att lägga upp semesterbilder eller i alla fall tänker på vem som kan se dina bilder. Du kan kamma hem lika många likes även efter semestern.
På semestern
En digital detox ska få dig att må bra och inte dåligt; det finns ju även mycket positivt med att vara uppkopplad. Om du kan och känner dig redo, stäng av mobilen för hela semestern. Annars kan ni tillsammans bestämma hur mycket tid och när på dagen ni ska utnyttja hotellets WiFi. Då får ni göra exakt vad ni vill under den tiden: boka utflykter, kolla jobbmejlen eller ge en like till kompisens bild på nya hundvalpen.
Mobiler på hög
Gemensamma måltider är en av människans största behov. Men vem av oss har inte varit med om att någon i sällskapet plötsligt zoomat ut med blicken ner i mobilen. Ärligt talat, vi har alla gjort det själva någon gång. Låt gemensamma måltider bli en stund ni verkligen ägnar åt varandra och nuet. Lägg hela resesällskapets mobiler på hög under måltiden. Ingen får plocka upp sin mobil innan måltiden är avslutad. Höj insatsen med att den som först sträcker sig efter mobilen får bjuda resten av sällskapet på en runda eller efterrätten.

Ibland vill man bara börja äta utan att vänta på att någon i sällskapet ska föreviga lunchen eller middagen.
Efter semestern
Utvärdera vad som funkade eller inte funkade. Kanske kan du fortsätta med det som du tyckte kändes bra och eventuellt att du kan testa att ha en nedkopplad dag i veckan och ta promenader eller joggingturer då mobilen får vara kvar hemma.